Τύποι δέρματος που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή παπουτσιών και μπότες

Παραδοσιακά, το δέρμα είναι η προτιμώμενη επιλογή υλικού για το επάνω μέρος ενός παπουτσιού ή μπότες και είναι έτσι εδώ και χιλιάδες χρόνια, με το πρώτο γνωστό δερμάτινο παπούτσι να χρονολογείται πριν από έξι χιλιάδες χρόνια. Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα των επωνυμιών υποδημάτων υψηλής ποιότητας συνεχίζει να ακολουθεί στη σοφή χρήση του δέρματος από τους προγόνους μας, καθώς προσφέρει πολλές ιδιότητες, οι οποίες συχνά παραλείπονται σε άλλα υλικά.

 • Η μορφή ενός παπουτσιού μπορεί συχνά να διατηρηθεί ευκολότερα σε μια δερμάτινη μορφή, ενώ εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να δέχεται μικρές προσαρμογές για να προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο σχήμα των ποδιών κάποιου.
 • Οι ιδιότητες του δέρματος του επιτρέπουν να απορροφά και να μεταδίδει τον ιδρώτα και τη θερμότητα μακριά από το πόδι.
 • Το δέρμα μπορεί συχνά να αποκατασταθεί με γυάλισμα καθώς έχει καλή τριβή στην επιφάνεια.
 • Είναι ένα άνετο υλικό που μπορεί να φορεθεί τόσο σε ζεστές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Λυγίζει εύκολα με το πόδι και δεν εξασθενεί σημαντικά με το δίπλωμα ή το τσάκισμα.

Το δέρμα των περισσότερων ζώων μπορεί να υποστεί επεξεργασία με τέτοιους τρόπους ώστε να παραχθεί δέρμα και μπορεί να βρεθεί στους ακόλουθους διαφορετικούς τύπους δέρματος:

 • Γαλλικό μοσχαράκι – αυτά τα μοσχάρια είναι συνήθως ηλικίας έως 10 μηνών, παρέχοντας ένα εξαιρετικό λεπτό δέρμα που είναι αρκετά ισχυρό. Ως εκ τούτου, αυτό το δέρμα χρησιμοποιείται συχνά ως υλικό στο επάνω μέρος σε πολλές υψηλής ποιότητας ανδρικές και γυναικείες μπότες και παπούτσια. Αυτό το δέρμα θα είναι πάντα με επένδυση.
 • Ενός έτους – αυτό το δέρμα προέρχεται από δέρμα μεγαλύτερου ζώου, ηλικίας έως 2 ετών. Οι κόκκοι είναι πιο φυσικοί από ό,τι στο μοσχάρι, αλλά πιο δυνατός. Αυτό το δέρμα μπορείτε να το βρείτε σε ανδρικά, γυναικεία και παιδικά παπούτσια και ως φόρεμα το δέρμα είναι πάντα με επένδυση.
 • Κρύβω – φτιαγμένο από το δέρμα μιας πλήρως ανεπτυγμένης ενήλικης αγελάδας. Και πάλι, αυτό το δέρμα είναι ακόμη πιο μαλακό από οποιοδήποτε μοσχάρι ενός έτους, αλλά είναι πολύ πιο σφιχτό και δυνατό. Συνήθως αναφέρεται ως «μια πλευρά του δέρματος» επειδή κόβεται από τη ραχοκοκαλιά για ευκολία χειρισμού. Αυτό το δέρμα είναι πολύ κατάλληλο τόσο για μπότες εργασίας όσο και για δυνατά παπούτσια. Λόγω της αντοχής τους, αυτά τα δέρματα είναι συνήθως πολύ παχιά για χρήση στο επάνω μέρος των υποδημάτων και χωρίζονται σε στρώσεις. Η εξωτερική στρώση (πλευρά του θύλακα της τρίχας) χρησιμοποιείται για το επάνω μέρος και εάν αυτή η εξωτερική στρώση έχει λεκέδες ή ουλές με οποιονδήποτε τρόπο, η επιφάνεια μπορεί να γυαλιστεί για να αφαιρεθούν τυχόν ατέλειες πριν από την εφαρμογή φινιρίσματος. Το δέρμα είναι τότε γνωστό ως δέρμα «διορθωμένου κόκκου». Οι μπότες που είναι φτιαγμένες με δέρμα δερμάτων/βοδιού/ιτιάς γίνονται σαν μπότες χωρίς επένδυση λόγω του πάχους του δέρματος.
 • Κατσίκι ή κατσίκι – αυτός ο τύπος δέρματος είναι πολύ πιο μαλακός από αυτόν ενός μοσχαριού, αλλά στην ίδια περίπτωση είναι πιο πιθανό να γδαρθεί και να υποστεί φθορά. Το κατσικίσιο δέρμα, που λαμβάνεται από το μικρότερο ζώο, είναι λεπτότερο σε κόκκους και έχει γυαλιστερή εμφάνιση. Τόσο το κατσικίσιο όσο και το κατσικίσιο δέρμα χρησιμοποιούνται σε ανδρικά και γυναικεία παπούτσια μόδας και άνεσης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε μοκασίνια καλής ποιότητας. Σε οποιαδήποτε από τις μορφές του, είτε πρόκειται για κατσικάκι είτε για κατσίκα, αυτό το δέρμα έχει έναν πολύ χαρακτηριστικό κόκκο, ο οποίος βρίσκεται γύρω από τα ωοθυλάκια. Για παράδειγμα, η RMWilliams χρησιμοποιεί παιδικό δέρμα μόνο για τις φόδρες των μπότων και τις κάλτσες φτέρνας και αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του.
 • Καγκουρώ – αυτό είναι ένα ελαφρύ εύκαμπτο δέρμα, που είναι ταυτόχρονα μαλακό και εύκαμπτο στη χρήση. Είναι επίσης εκπληκτικά ισχυρό για το βάρος του και το συναντάμε συχνά τόσο σε παπούτσια μόδας όσο και σε αθλητικά υποδήματα, καθώς και σε φόρεμα και casual μπότες. Αυτό το δέρμα είναι πάντα με επένδυση.
 • Βουβάλι – αυτό το δέρμα έχει ένα ελκυστικό και διακριτικό σχέδιο κόκκων επιφάνειας. που προέρχεται από το νεροβούβαλο. Όταν χρησιμοποιείται για το πάνω μέρος των παπουτσιών, η πλειονότητα του δέρματος βουβάλου θα έχει προέλθει από νεαρά ζώα και χρησιμοποιείται συχνά σε καθημερινά παπούτσια και παπούτσια και μερικές φορές για φόδρες.
 • Καμήλα – ένα φυσικό φινιρισμένο δέρμα με μεγάλους κόκκους που είναι σκληρό και στιβαρό. Αυτό το δέρμα προέρχεται από αυστραλιανές καμήλες που προέρχονται είτε από εκτρεφόμενες είτε από άγρια, θανατωμένα απόθεμα που βρίσκονται στην Κεντρική Αυστραλία. Ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του βρίσκεται στις επουλωμένες ουλές που προκύπτουν από τη ζωή στην έρημο. Και πάλι, αυτό το δέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για φόρεμα όσο και για παπούτσια εργασίας.
 • Δέρμα χοίρου – δημιουργεί ένα εξαιρετικό υλικό επένδυσης καθώς είναι ένα μαλακό, χαλαρό δέρμα από ίνες. Συνήθως εμφανίζονται σε ζευγάρια, οι πόροι των ωοθυλακίων είναι βαθείς και αρκετά διακριτικοί. Μερικές φορές είναι δυνατό η πλευρά των κόκκων του δέρματος να κοπεί για να παραχθεί ένα σουέτ χοίρου.
 • Δέρμα προβάτου – άλλο ένα μαλακό και χαλαρό δέρμα με ίνες. Αυτός ο τύπος δέρματος δεν είναι τόσο δυνατός όσο άλλοι και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται συνήθως με το μαλλί ακόμα άθικτο ως επένδυση για παντόφλες ή παπούτσια για κρύο καιρό.
 • Δέρμα ελαφιού – χρησιμοποιείται συχνά σε υποδήματα πολύ υψηλής ποιότητας για ανδρικές και γυναικείες μπότες και παπούτσια. Αυτό το δέρμα είναι ένα ανθεκτικό, μαλακό και πολύ άνετο δέρμα και έχει ελαφριά υφή επιφάνειας.
 • Εξωτικά δέρματα – άλλα πλάσματα, όπως οι σαύρες, τα φίδια, οι κροκόδειλοι και οι στρουθοκάμηλοι, έχουν δέρμα που μπορεί να μαυριστεί για το επάνω μέρος των παπουτσιών και των μπότων ή ως διακοσμητικά πάνελ και διακοσμητικά για άλλα υποδήματα. Δεδομένου ότι έχουν μια πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση και είναι δύσκολο να τα δουλέψεις, αυτά τα δέρματα είναι ακριβά και απαιτούν ισχυρό υλικό υποστήριξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.