Τα παπικά άμφια και η σημασία τους

Τα παπικά άμφια εξυπηρετούν τόσο πρακτικούς όσο και συμβολικούς σκοπούς. Αν και οι πρώτοι ιερείς προσυπέγραψαν την κοσμική ενδυμασία, ο Σελεστίνος Α’ επέπληξε την πρακτική αυτή το 429. Ως αποτέλεσμα, οι ιερείς υιοθέτησαν τα ρούχα της πρώιμης ρωμαϊκής αρχαιότητας. Αυτό αποδείχθηκε μια σημαντική απόφαση, καθώς η έλλειψη φωτογραφιών και πορτρέτων σήμαινε ότι οι πιστοί δεν είχαν τρόπο να αναγνωρίσουν τους θρησκευτικούς ηγέτες τους. Άμφια, κοσμήματα και στολίδια στολισμένα με βασιλικά σύμβολα και χρώματα υποδήλωναν τον Πάπα ως σημαντική θρησκευτική αρχή. Αν και τα καθολικά άμφια είναι παρόμοια με τα παπικά άμφια, ορισμένες βελτιώσεις υποδεικνύουν την εξυψωμένη θέση του Πάπα σε σχέση με τους απλούς ιερείς.

Επίσημα άμφια

Ο Πάπας φορά άμφια παρόμοια με αυτά που φορούσαν άλλοι κληρικοί, αλλά αρκετές προσθήκες υποδηλώνουν την υψηλή θέση του Πάπα. Μόνο ο Πάπας διατηρεί το δικαίωμα να φορέσει το παλλιουμ, το οποίο είναι η φαρδιά λευκή μάλλινη κυκλική ταινία διακοσμημένη με έξι σταυρούς. Το πάλλιο τυλίγεται χαλαρά γύρω από το λαιμό και στερεώνεται στη θέση του με χρυσές καρφίτσες. Αν και οι περισσότεροι Πάπες φορούν το παλλιουμ συμμετρικά, ο Πάπας Βενέδικτος XVI επέλεξε να το φορέσει ασύμμετρα σε συμφωνία με τις ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες. Το fanon είναι το διπλό στρώμα πόντσο σαν κάπα που φοριέται κάτω από το πάλλιο. Το κάτω στρώμα του φανονιού φοριέται από τους ιερείς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Το mantum, ή παπικός μανδύας, είναι ένας διακοσμητικός ανοιχτός μανδύας που ανοίγει στο στήθος και ασφαλίζεται με μια καρφίτσα γνωστή ως μορς. Το mantum προορίζεται για τον Πάπα και μπορεί να είναι κόκκινο ή λευκό. Οι προηγούμενοι Πάπες φορούσαν φάλντα, αλλά η χρήση του έχει ξεφύγει από την πρακτική. Η φάλντα είναι μια φούστα που εκτείνεται πέρα ​​από τα άλλα άμφια. Το μήκος του απαιτούσε από τον πεζό να στέκεται μπροστά και πίσω από τον Πάπα για να σηκωθεί, ώστε ο Πάπας να μπορεί να περπατήσει. Δεν έχει φορεθεί από τη δεκαετία του 1960.

Η παράδοση του κόκκινα παπικά παπούτσια θυμίζει τις κόκκινες μπότες που φορούσαν οι κοσμικοί Ρωμαίοι ηγεμόνες. Ο Πάπας είναι ο μόνος κληρικός που επιτρέπεται να φορά κόκκινα παπούτσια ή παντόφλες. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και ο Πάπας Φραγκίσκος απέφευγαν τα κόκκινα παπούτσια υπέρ των καφέ παπουτσιών.

Οι Πάπες έχουν 22 τιάρες που προορίζονται για τη χρήση τους. Ωστόσο, η χρήση της τιάρας έπεσε εκτός πρακτικής το 1963 με τον Πάπα Παύλο VI. Αντίθετα, οι Πάπες φορούν το τριών επιπέδων στέμμα κατά τη στέψη και τη μίτρα σε άλλες επίσημες τελετές. Το τριώροφο στέμμα βρίσκεται στο παπικό οικόσημο. Η μίτρα είναι το λευκό υφασμάτινο στέμμα με κορυφές μπροστά και πίσω που μοιάζει με τα ιερατικά καλύμματα κεφαλής της Παλαιάς Διαθήκης. Η μίτρα είναι σύμβολο της ιερατικής εξουσίας.

Άτυπα άμφια

Ενώ οι απλοί κληρικοί φορούν μαύρα σε ανεπίσημες περιστάσεις, τα άτυπα παπικά άμφια είναι λευκά. Ο Πάπας φοράει ένα λευκό σιμάνι, που είναι σαν ράσο ή ρόμπα, με κοντή κάπα. Το siman στερεώνεται πάνω από τη μέση με μια φαρδιά υφασμάτινη λωρίδα με κρόσσια. Το κρόσσι είναι πάντα στην αριστερή πλευρά και μπορεί να φέρει το παπικό οικόσημο. Μπορεί να φοράει μια μοτσέτα, που είναι μια κοντή κόκκινη κάπα που κουμπώνει μπροστά. Η κάπα είναι κόκκινο σατέν το καλοκαίρι και κόκκινο βελούδο το χειμώνα. Η μοτσέτα είναι φτιαγμένη από σερζ κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και είναι λευκή την περίοδο του Πάσχα. Ένας θωρακικός σταυρός που κρέμεται από ένα χρυσό κορδόνι φοριέται πάντα με τα άτυπα άμφια.

Ο Πάπας φοράει το κολοκυθάκι σε συνηθισμένες εκδηλώσεις. Αυτό είναι το λευκό κρανίο που μοιάζει με yarmulke. Όταν ο καιρός απαιτεί βαρύτερα καλύμματα κεφαλής, το camauro αντικαθιστά το κολοκυθάκι. Είναι σαν κολοκυθάκι αλλά καλύπτει τα αυτιά και είναι φτιαγμένο από κόκκινο μαλλί ή βελούδο και στολισμένο με λευκή ερμίνα. Είναι παρόμοιο με τα καπέλα που φορούσαν οι αρχαίοι ακαδημαϊκοί. Η φθορά του καμαούρου έμεινε εκτός πρακτικής για αρκετά χρόνια μέχρι που ο Πάπας Βενέδικτος XVI το επανέφερε σε χρήση.

Κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής ζωής, ο Πάπας φοράει το cappello romano. Αυτό είναι ένα καπέλο με ρηχό στέμμα και φαρδύ γείσο. Η ομοιότητα του με τον πλανήτη Κρόνο έχει οδηγήσει το καπέλο να είναι γνωστό και ως Saturno. Το saturno δεν φοριέται ποτέ κατά τη διάρκεια επίσημων υποχρεώσεων ή κατά τη διάρκεια θρησκευτικών λειτουργιών.

αξεσουάρ

Το Δαχτυλίδι του Ψαρά δίνεται στον Πάπα από το Camerlango της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας μετά την εκλογή. Το χρυσό δαχτυλίδι απεικονίζει τον Άγιο Πέτρο σε μια βάρκα να ρίχνει το δίχτυ του και περιβάλλεται από το όνομα του Πάπα. Ο Πάπας φοράει το δαχτυλίδι μέχρι το θάνατό του, οπότε ο Καρδινάλιος Τσάμπερλεν το καταστρέφει με ένα σφυρί. Το Δαχτυλίδι του Ψαρά χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τη σφράγιση δημόσιων εγγράφων και παπικών σλιπ.

Ο Πάπας κουβαλά την παπική ferula, η οποία είναι η ράβδος στην κορυφή του σταυρού. Είναι παρόμοιο με το σταυρό επισκόπου. Μια ομπρέλα, που είναι ένα κόκκινο και χρυσό ριγέ κουβούκλιο που μοιάζει με περίτεχνη ομπρέλα, μεταφέρεται συχνά πάνω από τον Πάπα. Πιστεύεται ότι προήλθε ως ένας τρόπος για να κρατήσει τον καυτό ρωμαϊκό ήλιο μακριά από τους θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.