Σύστημα φίλων κατά το ψάρεμα

Όταν βγαίνετε μόνοι σας για ένα ψάρεμα, το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα συνειδητοποιήσετε ότι το ψάρεμα δεν είναι τόσο διασκεδαστικό χωρίς άλλους να μοιραστούν την εμπειρία. Το πιο σημαντικό, το ψάρεμα από μόνο του μπορεί να είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση και το Buddy System είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος για πολλούς λόγους.

Πρώτα και κύρια, ας συζητήσουμε τι είναι το σύστημα φίλων. Σύμφωνα με το Boy Scouts of America, το σύστημα φίλων είναι μια διαδικασία κατά την οποία δύο άτομα, οι «φίλοι», λειτουργούν μαζί ως μια ενιαία μονάδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Το σύστημα φίλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως καταδύσεις, ορειβασία και ακόμη και ψάρεμα.

Το κύριο πλεονέκτημα του συστήματος φίλων είναι η βελτιωμένη ασφάλεια κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τύπου περιπετειώδους ή επικίνδυνης δραστηριότητας. Όπου οι φίλοι είναι συχνά ίσοι, κάθε φίλος μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει τον άλλο να γίνει θύμα, να σώσει τον άλλον σε κρίση ή να μπορεί να βοηθήσει όταν χρειάζεται. Συχνά το σύστημα φίλων χρησιμοποιείται ως μέρος της εκπαίδευσης ή για νεοσύλλεκτους σε έναν οργανισμό, κάτι που επιτρέπει στον λιγότερο έμπειρο φίλο να μάθει πιο γρήγορα από τον έμπειρο φίλο μέσω στενής και συχνής επαφής, σε αντίθεση με το να λειτουργεί μόνος του.

Το σύστημα φίλων διδάσκεται στους νέους μέσω του The Boy Scouts of America και χρησιμοποιείται επίσης από παιδιά σχολικής ηλικίας σε εκδρομές στην τάξη και σε άλλες εκδηλώσεις. Με κάθε μαθητή να έχει έναν φίλο, υπάρχει ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας, το οποίο είναι σημαντικό όταν οι επιβλέποντες ενήλικες έχουν να κάνουν με μεγάλο αριθμό παιδιών σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Πέρα από την παιδική ηλικία, το αποδεδειγμένο και αποτελεσματικό σύστημα φίλων χρησιμοποιείται επίσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών με διάφορα ονόματα όπως “Battle Buddies” στον Στρατό, “Shipmates” στο Ναυτικό και “Wingman” στην Αεροπορία.

Εντάξει, τώρα που καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα το σύστημα φίλων, ας συζητήσουμε γιατί είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε την τεχνική ασφάλειας κατά τις εξορμήσεις για ψάρεμα. Πρώτον, εάν είστε σχετικά νέος ψαράς, είναι πάντα καλύτερο να ψαρεύετε με έναν σύντροφο που έχει κάποια εμπειρία στην προσγείωση ψαριών στη βάρκα ή στην ακτή. Το γεγονός είναι ότι το ψάρεμα μπορεί να είναι δύσκολο και είναι πολύ πιο πιθανό να περάσετε μια καλή μέρα ψαρέματος εάν έχετε έναν έμπειρο συνάδελφο να σας βοηθήσει.

Όταν βγαίνετε έξω για τα πρώτα σας ταξίδια για ψάρεμα, συνιστάται ανεπιφύλακτα και πολύ ωφέλιμο να έχετε έναν πιο έμπειρο συνεργάτη ψαρέματος μαζί για τη βόλτα. Δεδομένου ότι μόλις ξεκινάτε, υπάρχουν πράγματα που απλά δεν θα γνωρίζετε και είναι πιθανό να κάνετε λάθη στην πορεία (που είναι ένας αποθαρρυντικός αλλά εξαιρετικός τρόπος για να μάθετε). Το να είσαι με έναν έμπειρο σύντροφο όταν ψαρεύεις σημαίνει ότι θα έχεις κάποιον να στηριχθείς όταν δεν ξέρεις κάτι, καθώς και κάποιον που μπορεί να βοηθήσει να διορθωθούν τα πράγματα αν κάτι πάει στραβά. Στο ίδιο μήκος κύματος, συνιστάται να επιλέξετε έναν σύντροφο ψαρέματος που είναι εύκολος και δεν τον πειράζει να μοιραστεί τη γνώση και την εμπειρία του με έναν αρχάριο.

Καθώς περνά ο καιρός και αρχίζετε να πηγαίνετε περισσότερο για ψάρεμα, θα υπάρξουν στιγμές που μπορεί να μην μπορείτε να βρείτε κάποιον να συναναστραφείτε. Όσο τρελό κι αν νομίζετε ότι ακούγεται, όταν πηγαίνετε για ψάρεμα, από βάρκα ή στην ακτή, υπάρχει πάντα ένα στοιχείο κινδύνου και θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για να βεβαιωθείτε ότι το ταξίδι σας θα εξελιχθεί ομαλά και θα επιστρέψετε στο σπίτι με ασφάλεια. Οι κίνδυνοι ποικίλλουν από αιχμηρά εργαλεία και μεταλλικούς γάντζους μέχρι πιθανές καταιγίδες, άνεμο, ρεύμα, τυφώνες και πολλά άλλα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε εάν πρέπει να ψαρέψετε μόνοι σας είναι να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Ελέγχετε πάντα τον καιρό και προετοιμαστείτε για αυτόν. Ποτέ μην θεωρείτε δεδομένη τη Μητέρα Φύση. Φροντίστε να ειδοποιήσετε πολλά άτομα προς τα πού κατευθύνεστε και να δώσετε σε κάποιον το σχέδιό σας, ειδικά αν κάνετε βαρκάδα, και ενημερώστε τους πότε σκοπεύετε να επανασυνδεθείτε. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάτι πάει στραβά και δεν εμφανιστείτε, κάποιος θα ξέρει να καλέσει για βοήθεια.

Εάν ψαρεύετε μόνοι σας σε μια βάρκα, φροντίστε να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε τον διακόπτη kill ενώ τρέχετε με το σκάφος σας και να φοράτε πάντα ένα σωσίβιο ή μια φουσκωτή προσωπική συσκευή επίπλευσης (PFD).

Σκάφος ή όχι, στην εποχή που ζούμε, είναι λογικό να έχετε μαζί σας ένα πλήρως φορτισμένο κινητό τηλέφωνο και φροντίστε να το έχετε προστατευμένο από πιθανή έκθεση στο νερό. Αν ποτέ σκοντάφτεις και πέσεις σε ένα κούτσουρο παντόφλας και σπάσεις ένα πόδι ενώ ψαρεύεις μόνος σου, θα μπορέσεις να σε βρουν και να σε βοηθήσουν γρήγορα.

Όπως κάθε υπαίθρια εκδρομή, φροντίστε να έχετε πολλά υγιεινά σνακ και νερό, ένα κουτί πρώτων βοηθειών και ένα σφύριγμα έκτακτης ανάγκης. Να πακετάρετε πάντα άφθονα αντηλιακά και απωθητικά σφάλματα και να περιορίζετε τη συνολική έκθεση στον ήλιο. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας και αποκτήστε τους σωστούς χάρτες. Το να χαθείτε σε ένα ταξίδι για ψάρεμα δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό και σχεδόν δεν προσγειώνεται κανένα ψάρι.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους το ψάρεμα με έναν σύντροφο είναι καλύτερο από το ψάρεμα μόνο του. Δεν είναι μόνο επειδή μια κοινή εμπειρία είναι μια εμπειρία βελτιωμένη.

Προφανώς, το να κάθεσαι στην όχθη ενός ποταμού με μερικά κρύα ποτά και σνακ δημιουργεί πάντα αξέχαστες στιγμές και τα οφέλη της συντροφικότητας και της κοινής γνώσης υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών μειονεκτημάτων. Το μόνο μειονέκτημα που μπορεί να φανταστεί κανείς είναι ότι είναι πιθανό να υπάρχει περισσότερος θόρυβος από περισσότερους ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να ενοχλήσει τα ψάρια, αλλά οι έμπειροι ψαράδες ξέρουν ότι είναι πιο χαλαροί και ξέρουν πώς να κάνουν λιγότερο θόρυβο.

Θυμηθείτε, το σύστημα φίλων είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος όταν πηγαίνετε για ψάρεμα. Σε εκείνες τις περιπτώσεις που αναγκάζεστε να πάτε μόνοι για ψάρεμα, αλλά οπωσδήποτε θυμάστε το άλλο σύνθημα των Προσκόπων και το Be Prepared!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.