Προσέξτε τους τρόπους σας όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό Μέρος 1: Πρέπει να είναι Αμερικανοί

Ήταν μια ζεστή μέρα, οπότε όταν το ζευγάρι τελείωσε μια πρωινή στάση στην παραλία, επέλεξαν να ψωνίσουν – με το μαγιό τους. Τυλίγοντας ένα διάφανο, αδύναμο μαντίλι γύρω από το κάτω μέρος του μπικίνι της, και εκείνος με τις σαγιονάρες και το μπλουζάκι με συνθήματα, μπήκαν σε ένα μικρό μαγαζί σεΐχη στον κεντρικό δρόμο. Οι θεατές λαχάνιασαν και κοίταξαν επίμονα. Οι μητέρες κάλυπταν τα μάτια των τρεμάμενων παιδιών τους. Ώριμοι άντρες και γυναίκες χασκογελούσαν ή κουνούσαν το κεφάλι τους. «Πρέπει να είναι Αμερικανοί», ψιθύρισε εν γνώσει του ένας πωλητής σε έναν άλλον. Δυστυχώς, είχε δίκιο.

Όταν ταξιδεύετε, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για αναψυχή ή για διακοπές, αξίζει να προσέχετε τους τρόπους σας. Ειδικά οι Αμερικανοί γίνονται όλο και πιο γνωστοί για την ασεβή συμπεριφορά τους ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό. Είπα να γίνω; Η εικόνα του «Άσχημου Αμερικανού» είναι ήδη πολύ διαδεδομένη. Το στερεότυπο των Αμερικανών αλλοδαπών που μιλούν δυνατά, με φρόνιμα τσακίσματα, ακατάλληλα ντυμένοι, επιδεικνύουν τον πλούτο των Αμερικανών αλλοδαπών που επιδεικνύουν τον τρόπο ζωής τους ενώ ταξιδεύουν είναι δυστυχώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πολύ αληθινό από ορισμένες απόψεις. Με τα αντιαμερικανικά αισθήματα να αυξάνονται παγκοσμίως, διεθνείς εταιρείες από τη Microsoft έως τα McDonald’s και επιχειρηματικές εκδόσεις όπως η Wall Street Journal έχουν ασχοληθεί ξανά και ξανά με το θέμα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να καλλιεργήσετε μια καλύτερη, πιο έξυπνη, μορφωμένη και σεβαστή εικόνα όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

Γνωρίστε την τοπική γεωγραφία

Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο εξωτερικό; Πρώτη παραγγελία – πάρτε έναν χάρτη και μελετήστε τον. Έχετε μια ιδέα για το πώς είναι διαμορφωμένη η πόλη και τα περίχωρά της. Γνωρίστε σημαντικές τοποθεσίες και ορόσημα. Πολλοί καλοί ταξιδιωτικοί οδηγοί παρέχουν βασικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η τοπική γλώσσα χρησιμοποιεί ένα μη δυτικό σύστημα γραφής αλφαβήτου. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην Κολομβία η γυναίκα μου και εγώ ακούγαμε διασκεδαστικά καθώς ένας ξένος εξηγούσε στην οικογένειά του τις οδηγίες της πυξίδας – εσφαλμένα. Είχε αντιστρέψει τις κατευθύνσεις του βορρά και του νότου, παρόλο που είχε το ηλιοβασίλεμα στον Ειρηνικό Ωκεανό σε κοινή θέα.

Ντυθείτε μέτρια

Δεν μπορούμε να πούμε αρκετά για την προσοχή στον τοπικό κώδικα ενδυμασίας και τα έθιμα. Σε πολλές χώρες είναι ασέβεια για τις γυναίκες να ντύνονται χαλαρά, δείχνοντας γυμνό δέρμα ή μέρη του σώματος, δημόσια. Το γυμνό τριχωτό στήθος ή τα πόδια που εκτίθενται, ακόμη και για τους άνδρες, μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικά σε πολλούς πολιτισμούς. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι κατάλληλο, ρωτήστε διακριτικά ή ελέγξτε ενημερωτικούς ιστότοπους για πληροφορίες σχετικά με τα τοπικά έθιμα. Ένας χρήσιμος εμπειρικός κανόνας είναι να μην έχετε γυμνά πόδια, κορμό, πλάτη ή χέρια όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους. Μιμηθείτε το ντύσιμο των ντόπιων για να είστε σίγουροι ότι σέβεστε τα πολιτιστικά τους πρότυπα. Οι Ινδές Embera, συνήθως τόπλες στην κουλτούρα τους, καλύπτονται με ένα πολύχρωμο περιτύλιγμα όταν επισκέπτονται μη ινδικές πόλεις και χωριά κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Νότιας Αμερικής, ώστε να σέβονται τα κοινωνικά πρότυπα των γειτόνων τους. Οι άντρες Embera, με τα κανονικά τους στρινγκ, φορούν μπλουζάκια και παντελόνια έξω από τα χωριά τους για τους ίδιους λόγους.

Πρόσεχε τι και πώς μιλάς

Η ομιλία σας αντικατοπτρίζει ποιος και τι είστε. Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συγχώνευση πολιτισμών ή ένα κριάρι δυσαρέσκειας. Μην δημιουργείτε δυσαρέσκεια με συνεχείς φλυαρίες για την «ευημερία», τη δύναμη, την επιχείρηση ή την κοινωνική σας θέση. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν πόσο «κατώτερος» μπορεί να φαίνεται για εσάς ο τρόπος ζωής τους.

Στο μέρος 2 αυτής της σειράς τριών μερών, θα δούμε τι πρέπει να πούμε και πώς να το πούμε όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό στο: “Mind Your Manners When Traveling: Religion is Taboo, Politics are Out”.

Μη διστάσετε να μου στείλετε e-mail με σχόλια ή ερωτήσεις στη διεύθυνση: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.