Πλατυποδία – Τι μπορώ να κάνω για το πρόβλημα των ποδιών μου;

Η «πλατυποδία» ή οι πεσμένες καμάρες, είναι όταν η μεγάλη καμάρα ενός ατόμου έχει καταρρεύσει έτσι ώστε ολόκληρο το πέλμα του ποδιού να έρχεται σε επαφή με το πάτωμα ή το κάτω μέρος του παπουτσιού όταν ένα άτομο περπατά.

Το «κανονικό» ή ιδανικό πόδι έχει μια υπερυψωμένη καμάρα στο εσωτερικό και των δύο ποδιών. Περίπου το 20-30% των τόξων του πληθυσμού δεν αναπτύσσονται πλήρως, είτε στο ένα είτε στα δύο πόδια. Τα βρέφη και τα νήπια δεν έχουν καμάρες, αλλά καθώς το παιδί μεγαλώνει και το πόδι χρησιμοποιείται περισσότερο, η καμάρα στους περισσότερους ανθρώπους αναπτύσσεται.

Τα πόδια σας είναι προσαρμογείς και θα προσαρμόσουν το σχήμα τους στα υποδήματα που τα βάζετε. Επομένως, το να φοράτε παπούτσια όπως σανδάλια και παντόφλες που δεν υποστηρίζουν την καμάρα, μπορεί να οδηγήσει σε ισοπέδωση των καμάρων των ποδιών σας. Η πλατυποδία μπορεί επίσης να προκληθεί από το να φοράτε ψηλά τακούνια. (Η αχίλλειος πτέρνα κονταίνει και σφίγγει, με αποτέλεσμα ο αστράγαλος να μην λυγίζει σωστά και αφήνει την καμάρα να μαζεύει το χαλαρό.)

Η πλατυποδία δεν μειώνει την ταχύτητα τρεξίματος, ούτε εμποδίζει τη χρηστικότητα των ποδιών σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο. Όταν δεν υπάρχει καμάρα στο πόδι σας, πολλά άλλα μέρη των ποδιών σας πρέπει να αντισταθμίσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια ή στην πλάτη λόγω της καταπόνησης στις γάμπες. Οι πεσμένες καμάρες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία μπορεί να συμβεί όταν το κάτω μέρος των ποδιών τεντώνεται πολύ και αρχίζει να σχίζεται ή να φλεγμονή. Σε ορισμένες περιπτώσεις πλατυποδίας, το πέλμα του ποδιού θα γίνει άκαμπτο.

Η πλατυποδία έχει επίσης συνδεθεί με τον πρηνισμό ή το πόδι να στρέφεται πολύ προς τα μέσα. Το πόδι κάνει φυσικά αυτή την κίνηση ενώ περπατά, αλλά θεωρείται πάθηση όταν το πόδι κυλά προς τα μέσα πολύ μακριά, βγάζοντας τα πόδια εκτός ισορροπίας και ευθυγράμμισης.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς και η φτωχή σας πλατυποδία;

Τα στηρίγματα καμάρας μπορούν να βοηθήσουν με το πόδι που σχετίζεται με χαμηλές ή καθόλου καμάρες. Τα στηρίγματα καμάρας ανασηκώνουν την πεσμένη καμάρα και στηρίζουν το πόδι στη θέση που έπρεπε να είναι. Το βάρος σας επίσης διασκορπίζεται σωστά σε όλα τα πόδια σας.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε προσωπικά τα στηρίγματα της καμάρας σας στα πόδια σας, στον τύπο των παπουτσιών που φοράτε και στις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε.

Υποστήριξη που αγοράζετε μέσω Διαδικτύου ή σε φαρμακείο δεν λαμβάνουν υπόψη το προσωπικό σας μακιγιάζ ποδιών. Το μέγεθος του παπουτσιού σας δεν είναι το μέγεθος της καμάρας σας. Δύο άτομα μπορούν να φορέσουν και τα δύο ένα παπούτσι μεγέθους 9, αλλά έχουν δραματικά διαφορετικές ανάγκες σε στηρίγματα καμάρας. Όταν πηγαίνετε σε έναν ειδικό υποστήριξης καμάρας προσαρμοσμένης εφαρμογής, θυμηθείτε να φέρετε τα παπούτσια που φοράτε περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.