Παιχνίδια Χριστουγεννιάτικων Πάρτι – Εορταστική Διασκέδαση

Τα παιχνίδια χριστουγεννιάτικων πάρτι κάνουν κάθε εορταστική γιορτή διασκεδαστική. Τα πάρτι παίζουν το πάρτι και συνεχίζουν. Όπως οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια απολαμβάνονταν ανά τους αιώνες ως σημαντικό μέρος των εορτασμών των εορτών.

Ήδη από τον 16ο αιώνα συνηθιζόταν να παίζονται παιχνίδια τα Χριστούγεννα. Ο ύστερος μεσαιωνικός αγγλικός νόμος επέτρεπε στους υπηρέτες και στους απλούς πολίτες να παίζουν παιχνίδια τα Χριστούγεννα που ήταν απαγορευμένα τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτά τα παιχνίδια περιελάμβαναν τένις, ζάρια, κάρτες, μπιλιάρδο και άλλα.

Τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που απολάμβαναν στη σύγχρονη περίοδο ήταν η μπλόφα των τυφλών, τα ταΐσματα του περιστεριού και οι καυτές κούρσες. Στο Hot Cockles κάθε παίκτης με τη σειρά του έχει δεμένα τα μάτια. Ο παίκτης με δεμένα μάτια βάζει τα χέρια του πίσω από την πλάτη του, με τις παλάμες ψηλά. Ένας από τους άλλους παίκτες χτυπά τα χέρια του παίκτη με δεμένα μάτια. Ο παίκτης με δεμένα μάτια πρέπει να μαντέψει ποιος από τους άλλους παίκτες τον έχει χτυπήσει. Αν το κάνει σωστά, μπορεί να τιμωρήσει τον παίκτη που «έπιασε». Ο σωλήνας που προτιμούσε μια μεγαλύτερη ψυχική δοκιμασία μπορεί να αποσυρθεί σε μια παρτίδα σκάκι, ενώ ο σωματικά ευκίνητος μπορεί

να προκαλέσουν ο ένας τον άλλον στο τένις ή τα skittles.

Οι Άγγλοι απολάμβαναν επίσης να παίζουν χαρτιά και να παίζουν τυχερά παιχνίδια την περίοδο των Χριστουγέννων, ειδικά με ζάρια. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των βασιλέων Tudor, οι εργαζόμενοι μπορεί να έβρισκαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε αυτά τα παιχνίδια από τους ευκατάστατους, αφού τους απαγόρευε από το νόμο να παίζουν παιχνίδια εκτός από την περίοδο των Χριστουγέννων. Τον δέκατο έκτο και τον 17ο αιώνα οι πουριτανοί καταδίκαζαν όσους γιόρταζαν τα Χριστούγεννα παίζοντας παιχνίδια και τυχερά παιχνίδια.

Στη βικτωριανή Αγγλία τα παιχνίδια σαλονιού παρέμειναν δημοφιλής χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγία καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Οι κάτοικοι της Βικτώριας προτιμούσαν παιχνίδια όπως το Snapdragon, το Forfeits, το Hoop and Hide (Hide and Seek), το charades, το Blind Man’s Bluff, το Queen of Sheba (μια παραλλαγή του Blind Man’s Bluff) και το Hunt the Slipper. Στο Snapdragon οι παίκτες μαζεύτηκαν γύρω από ένα μπολ με σταφίδες καλυμμένο με αποστάγματα. Ένα αναμμένο σπίρτο έπεσε μέσα στο μπολ, βάζοντας φωτιά στο αλκοόλ. Οι παίκτες προκαλούσαν ο ένας τον άλλον να αρπάξουν μια φλεγόμενη σταφίδα από το μπολ και να τη ρίξουν στο στόμα τους, σβήνοντας έτσι τις φλόγες. Λίγος ελαφρύς στίχος περιγράφει τις τρομακτικές απολαύσεις αυτού του παιχνιδιού:

Εδώ έρχεται με φλεγόμενο μπολ,

Δεν σκοπεύει να κάνει το φόρο του,

Ψαλιδίζω! Θραύση! Δράκων!

Φρόντισε να μην πάρεις πολλά,

Μην είσαι άπληστος στο συμπλέκτη σου,

Ψαλιδίζω! Θραύση! Δράκων!

Με τη γαλάζια και περιτυλιγμένη γλώσσα του

Πολλοί από εσάς θα τσιμπηθούν,

Ψαλιδίζω! Θραύση! Δράκων!

Γιατί τσακίζει ό,τι έρχεται

Αρπάζοντας στη γιορτή του με δαμάσκηνα,

Ψαλιδίζω! Θραύση! Δράκων!

Αλλά τα παλιά Χριστούγεννα τον κάνουν να έρθει,

Αν και φαίνεται τόσο αμοιβή! φά! φουρτούνα!

Ψαλιδίζω! Θραύση! Δράκων!

Μην τον φοβάσαι, να είσαι τολμηρός…

Φεύγει, οι φλόγες του είναι κρύες,

Ψαλιδίζω! Θραύση! Δράκων!

Οι παίκτες ενίσχυσαν την επίδραση της λαμπερής, μπλε φλόγας σβήνοντας όλα τα άλλα φώτα στο δωμάτιο εκτός από αυτά που ρίχνει το φλεγόμενο μπολ.

Στο Hunt the Slipper οι παίκτες σχημάτιζαν έναν κύκλο γύρω από ένα άτομο. Κρατούσαν τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους και πέρασαν μια παντόφλα στο εξωτερικό του κύκλου. Το άτομο στο κέντρο του κύκλου έπρεπε να μαντέψει ποιος είχε την παντόφλα ανά πάσα στιγμή.

Μια σειρά από άλλα αγγλικά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια έχουν πλέον εξαφανιστεί τόσο εντελώς που μόνο τα γραφικά τους ονόματα έχουν μείνει πίσω. Οι λαογράφοι δεν μπορούν τώρα να πουν πώς παίζονταν. Αυτά τα ξεχασμένα παιχνίδια περιλαμβάνουν τα Shoeing the Wild Mare, Steal the White Loaf, Postand Pair, Feed the Dove, Puss-in-the-Corner και The Parson Has Lost His Cloak. Πριν διαλυθεί ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι για το βράδυ, οι νυσταγμένοι καλεσμένοι μπορεί να παίξουν ένα τελευταίο, γραφικό παιχνίδι που ονομάζεται Χασμουρητό για ένα τυρί Cheshire. Οι παίκτες κάθισαν σε κύκλο και χασμουρήθηκαν ο ένας στον άλλο. Όποιος παρήγαγε το μεγαλύτερο, με ανοιχτό στόμα και πιο δυνατό χασμουρητό κέρδισε ένα τυρί Cheshire.

Τα Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια παίζονται και σε άλλες χώρες. Μερικά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια είναι για παιδιά. Σε πολλά έθνη, τα ημερολόγια Advent διασκεδάζουν τα παιδιά με ένα είδος παιχνιδιού μέτρησης τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά στο Μεξικό παίζουν συχνά παιχνίδια με piñatas στα πάρτι της περιόδου των γιορτών. Στο Ιράν, οι νέοι παίζουν παιχνίδια με αυγά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, ωστόσο, αφορούν ενήλικες και νεότερους. Σε πολλές διαφορετικές χώρες, οι αθλητικοί αγώνες, τα τυχερά παιχνίδια ή τα τυχερά παιχνίδια συνδέονται με μία ή περισσότερες ημέρες της περιόδου των Χριστουγέννων.

Παλαιότερα, οι Σουηδοί συνήθιζαν να παίζουν παιχνίδια με χριστουγεννιάτικα δώρα, τα οποία ονομάζουν Julklapp, στις 24 Δεκεμβρίου. Την ημέρα του Αγίου Στεφάνου και οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί συνήθιζαν να αγωνίζονται με άλογα (βλ. Νορβηγία, Χριστούγεννα μέσα). Οι Αιθίοπες γιορτάζουν την ημέρα των Χριστουγέννων παίζοντας ganna, ένα άθλημα που μοιάζει με το χόκεϊ (βλ. Αιθιοπία, Χριστούγεννα μέσα). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου την Πρωτοχρονιά. Στη Λιθουανία οι άνθρωποι διασκεδάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων με μαντικά παιχνίδια.

Μερικά δημοφιλή χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που απολαμβάνουμε σήμερα είναι το Yankee Swap, το Elephant Gift Exchange, οι ανταλλαγές cookie, το caroling και άλλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Παιχνίδια για χριστουγεννιάτικο πάρτι εξακολουθεί να παίζει μεγάλο ρόλο στο να γίνει η σεζόν ξεχωριστή και αξέχαστη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.