Ινδική χειροτεχνία – Ένας τέλειος συνδυασμός παραδόσεων, ομορφιάς και σκληρής δουλειάς

Τα χειροτεχνήματα συχνά διακρίνονται για τη μοναδικότητά τους, καθώς κατασκευάζονται στο χέρι. Είναι η αντανάκλαση μιας κουλτούρας και παράδοσης των ατόμων που τα δημιούργησαν επίσης. Η ομορφιά και η ποιότητά τους μπορεί να εξαρτώνται από τις αισθητικές αρχές και τη σκληρή δουλειά του δημιουργού. Οι ινδικές χειροτεχνίες μπορούν να κυμαίνονται από μπατίκ έως ξυλόγλυπτα, λακαρισμένο ξύλο, χειροποίητα υφαντά και ταρκάσι (μεταλλικό ένθετο σε ξύλο). Ακολουθεί μια επισκόπηση αυτών των χειροτεχνιών και πώς ή πού κατασκευάζονται:

Μπατίκ – Η μέθοδος δημιουργίας χρωματιστών σχεδίων σε ύφασμα με βαφή είναι γνωστή ως μπατίκ. Ο όρος προέρχεται από το «tik» και είναι στα Ιάβα για το «to dot» και ενώ το μπατίκ προέρχεται από την Ιάβα της Ινδονησίας, έγινε εύκολα μέρος της ινδικής χειροτεχνίας. Μερικοί από τους καλύτερους εκτυπωτές μπατίκ στην Ινδία είναι από το Bhairavgarh, μια μικρή πόλη στις όχθες του ποταμού Kshipra. Τεχνίτες από το Ρατζαστάν και το Γκουτζράτ έφτασαν εκεί πριν από περίπου 400 χρόνια, όταν βασίλευαν οι Mughals. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν για τη βαφή είναι παρόμοια με την παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιείται στην Ινδονησία, όπου μέρη του υφάσματος καλύπτονται με κερί για να αποφευχθεί η επίδραση της βαφής σε αυτές τις περιοχές. Κανένα σχέδιο μπατίκ δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, επομένως κάθε προϊόν θεωρείται μοναδικό στο είδος του.

Peetalnagri – Ένας συγκεκριμένος τύπος ινδικής χειροτεχνίας που κατασκευάζεται με ορείχαλκο ονομάζεται “peetalnagri”, ένα όνομα που προέρχεται από το Peetal Nagri ή “Πόλη του ορείχαλκου”. Είναι μια αρχαία μορφή τέχνης ορειχάλκινου σκεύους που απέκτησε εύκολα εθνικό και διεθνές κοινό, ιδιαίτερα από τους Βρετανούς και τους Mughals. Είναι αξιοσημείωτο για τα περίπλοκα περσικά μοτίβα και τις διαδικασίες ανάπτυξης και διακόσμησης, που κάνουν κάθε προϊόν μοναδικό. Οι σύγχρονοι τεχνίτες έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με νέα μέταλλα.

Tarkashi – Γνωστή ως «η τέχνη της ένθεσης ορειχάλκινου μεταλλικού σύρματος σε ξύλο», αυτή η ινδική χειροτεχνία ασκείται στο Uttar Pradesh, όπου η ξυλογλυπτική και η επένδυση ξύλου είναι κοινές. Το έργο του Ταρκάσι εισήχθη στην περιοχή από τεχνίτες από το Κασμίρ που το επισκέφθηκαν τη δεκαετία του 1860. Μερικά από τα πρώτα προϊόντα με Ταρκάσι είναι οι ξύλινες παντόφλες (Khadaun), τις οποίες φορούν οι ευσεβείς Ινδουιστές. Η ένθεση και η χαρακτική εκτελούνταν κάποτε από τους ίδιους τεχνίτες, αλλά σήμερα και οι δύο θεωρούνται ήδη εξειδικευμένες δεξιότητες.

Λάκαρισμα ξύλου – Τα προϊόντα από γυαλιστερό ξύλο λακαρίζονται σε φωτεινές και ζωηρές αποχρώσεις για να ενισχύσουν την ομορφιά τους. Πρόσφατα, η ινδική χειροτεχνία που περιλαμβάνει το βερνίκι ξύλου έχει γίνει δημοφιλής στους διεθνείς πελάτες. Θεωρείται γεωγραφική ένδειξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επίσης ασχολείται με διάφορα προϊόντα χειροτεχνίας που περιλαμβάνει ξύλινα χειροποίητα διακοσμητικά σπιτιού, φωτιστικά και υφάσματα όπως σάρι και υλικά φορέματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.